vi kÆmper for guld
 

Behov for standarder til kosttilskud
28.06.17
Sportsernæring

Der findes mange kosttilskudsprodukter på markedet, og det kan være svært at vide, hvad de præcis indeholder. Team Danmark efterlyser tydeligere krav til producenterne af kosttilskud og løbende test af produkter på markedet. Det kan formindske risikoen for uforvarende at indtage forurenede produkter.

Mange danske atleter benytter sig af forskellige kosttilskudsprodukter, men det kan være svært at gennemskue, hvad produkterne reelt indeholder. Studier viser, at op mod 10-15 pct. af de mest populære produkter på markedet er forurenede og kan resultere i en positiv dopingprøve. Risikoen for at indtage forurenede produkter er tæt på 50 pct., når det drejer sig om produkter i tabletform.

Problematikken er aktualiseret i sagen med cykelrytteren Martin Toft Madsen, der er blevet testet positiv for stoffet DMBA. Et stof, der er blevet sporet til kosttilskuddet L-carnitin fra en dansk producent, som Martin Toft Madsen har benyttet. 

På europæisk plan bliver der i øjeblikket arbejdet på at få udarbejdet nogle fælles standarder på området for kosttilskud, som på sigt forhåbentlig kan formindske risikoen for forurenede kosttilskud. 

”Det er altid atleternes eget ansvar, hvis de bruger et kosttilskudsprodukt, som kan resultere i en positiv dopingprøve. Der er dog utrolig mange produkter på markedet, og der er brug for klarere standarder og kontroller, som atleterne kan stole på, hvis de benytter sig af kosttilskud. Nogle af de produkter, der er på markedet, kan indeholde potentielt sundhedsskadelige stoffer, men diverse produkter for kosttilskud bliver i dag ikke testet og markedet er ikke reguleret i tilstrækkeligt omfang. Derfor ser vi frem til, der kommer nogle fælles europæiske standarder på området for kosttilskud,” siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen. 

Gode råd om kosttilskud
Team Danmark har udarbejdet en række råd om kosttilskud, som også er fundamentet i dialogen og rådgivningen af atleterne. 

For at minimere risikoen for en positiv dopingtest anbefaler Team Danmark at benytte produkter, der er testet for indhold af forbudte stoffer på www.Informed-sport.com.
Informed-Sport er et test- og certificeringsprogram, der primært tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. Programmet er designet til at afdække, hvorvidt disse utilsigtet er forurenet med stoffer, der står på WADAs dopinglisten.

Team Danmark har gennem de seneste år opfordret de danske producenter af kosttilskud til at få deres produkter testet og certificeret hos Informed-Sports. Derfor håber Team Danmark nu, at producenterne vil lade sine produkter teste på baggrund af sagen om det forurenede kosttilskud hos Martin Toft Madsen.

”Det kan aldrig give dig en 100 pct. garanti for renhed, men ved at købe produkter med Informed-Sport-certificering, vil du minimere risikoen for, at du indtager et produkt, der er forurenet med forbudte stoffer. Det er samtidig vigtigt at understrege, at en test for indhold af forbudte stoffer, ikke er det samme som en garanti for, at produktet er optimalt sammensat i forhold til kulhydrat, protein osv.,”siger Majke Jørgensen, der er sportsernæringskonsulent hos Team Danmark.

Team Danmark anbefaler samtidig, at køb af vitamin- og mineraltilskud sker via et dansk apotek. Team Danmark understreger at det altid er atletens eget ansvar, hvis et produkt har været forurenet og dette resulterer i en positiv dopingtest.

 

Tilmeld nyhedsbrev Her kan du tilmelde dig Team Danmarks mailingliste

Følg os

Yderligere oplysninger

Lone Hansen
Direktør, Team Danmark
Tlf. 6038 2527

Luk

Del